Str. Dimitrie Iov nr. 167 . C.P. 717155, oraş Flămânzi, Botoşani +40 231 552119 grscnbalcescu@gmail.com

Despre noi

Despre instituţie

Cine suntem ?

  • O echipă de profesioniști în educație dedicați nevoilor elevilor din orașul Flămânzi și din localitățile învecinate
  • Corpul Profesoral al liceului  cuprinde: 85 de profesori și maiștri instructori; 40 cu gradul didactic  I, 12 cu gradul didactic  II,   24 cu gradul didactic definitiv, 9 debutanți
  •  O instituție cu o vechime de peste 30 de ani ce oferă elevilor din arealul geografic sudic al județului Botoșani oportunitatea de a beneficia de o educație de calitate, pentru toate nivelurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, profesional, liceal.

Ce vă oferim?

  •  Posibilitatea de a urma:  cursurile de zi,  nivel liceal: teoretic (științe ale naturii și științe sociale) sau tehnologic (Protecția mediului -  calificarea tehnician ecolog și protecția calității mediului); cursuri cu frecvență redusă, liceu, specializările: științe ale naturii și științe sociale; învățământ seral -  tehnician în agricultură (din anul școlar 2024-2025), cursuri de zi învățământ profesional, calificările: lucrător în agroturism, prelucrarea lemnului- tâmplar universal, horticultor (din anul școlar 2024-2025)
  • O baza materială care cuprinde 20 săli de clasă,   5 laboratoare,  2 cabinete de specialitate, o seră didactică, un lot de teren didactic,  2 ateliere pentru instruire practică.
  • Biblioteca și CDI având o colecție  de volume din diferite domenii, majoritatea fiind bibliografie școlară și de specialitate.

Ce puteți alege?

  •  Doriți să profesați ca tehnician ecolog și protecția calității mediului,  lucrător în agroturism, tâmplar universal, horticultor? Sau doriți să urmați studii postliceale sau superioare în domeniile real sau umanist?
  • Tehnicianul ecolog și protecția calității mediului  – este o calificare ce îmbină activități complexe, pluridisciplinare: cunoaște și aplică reglementările legislative în vigoare conform principiilor dezvoltării durabile, are competențe de recoltare și analiză a probelor și eșantioanelor de apă, sol, aer, gestionare a deșeurilor. Absolvenții pot lucra în cadrul compartimentelor dedicate mediului din instituții publice sau de la diverși agenți economici sau își pot continua specializarea prin studii superioare.
  • Lucrător în agroturism – este o calificare dedicată lucrătorilor în pensiuni agroturistice ce presupune o abordare multivariată: pe de o parte interacțiunea cu turiștii: primirea acestora, pregătirea pensiunii, pregătirea meselor, interacțiunea cu turiștii, lucrări de cultivare a plantelor și creștere a animalelor, amenajare agricolă în proximitatea pensiunii agroturistice. Absolvenții își pot desfășura activitatea profesională în exploatații agricole sau în pensiuni agroturistice.
  • Tâmplar universal – este o calificare pentru cei care doresc să-și dezvolte abilitățile de prelucrare a  lemnului, devenind tâmplari sau dulgheri.
  • Horticultor – o calificare din domeniul de pregătire de bază agricultură, oferă absolvenților ocazia de a lucra în horticultură, legumicultură, floricultură în exploatații de nivel familial sau de mari dimensiuni sau dezvoltarea unor afaceri personale în domeniul agricol accesând finanțări de tip european.
  • Filiera teoretică a liceului prin cele două specializări oferă oportunitatea, după absolvire, de a accesa învățământul superior sau postliceal elevilor din Flămânzi și împrejurimi care nu și-ar permite să urmeze studiile liceale la Botoșani. Absolvenții noștri au devenit profesioniști în diverse domenii: ingineri, profesori, medici, asistenți medicali etc.

Istoric

Orașul Flămânzi, unde se află Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” se situează la extremitatea sudică a judeţului Botoşani pe D.E. 58 la 30 de Km de reşedinţa de judeţ – oraşul, Botoşani la graniţa cu judeţul Iaşi.

Oraşul Flămânzi este una din localităţile cu rezonanţă istorică ce marchează linia vestică a Câmpiei Moldovei la contactul cu Podişul Sucevei, situat în NE României, în sudul judeţului Botoşani . Se învecinează la nord şi vest cu comunele Copălău şi Lunca , la est cu comuna Plugari din judeţul Iaşi iar la sud cu comuna Frumuşica. Oraşul Flămânzi (din 1 aprilie 2004)  cuprinde fostele sate: Flămânzi , Poiana, Nicolae Bălcescu, Chiţoveni şi Prisacani .

Învățământul flămânzean își începe istoria în anul 1865, când se înființează Școala primară din Uriceni (actual Nicolae Bălcescu). Între cele două războaie mondiale și după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial (1965) a funcționat o școală elementară de 7 ani. Noul regim politic instituit după război a transformat Școala elementară în Școală generală cu 10 clase (inclusiv clase de liceu în regim seral).

În 1990 după noua schimbare de regim politic, Școala generală de 10 clase devine liceu teoretic pentru doar 2 ani școlari. În 1992 este înfințat Grupul Școlar Industrial care va funcționa până în 2005. În 2006 când urmează o nouă schimbare a numelui, devenind Grupul Școlar „Nicolae Bălcescu”.

În 2012 dispare denumirea de Grup Școlar, fiind inlocuită cu  Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, unitate de învățământ cu personalitate juridică, de nivel liceal, cu două structuri arondate: Școala primară „Gheorghe Pricop” Chițoveni și Școala Gimnazială „Petru Zamfirescu” Prisacani. La ora actuală suntem cea mai mare unitate de învățământ din sudul județului Botoșani (cu toate nivelurile de învățământ și peste 1000 de elevi înmatriculați), cu profile și calificări specifice economiei regiunii noastre și cerințelor elevilor noștri.   

Viziune

Şcoala se va dezvolta şi se va adapta nevoilor de formare ale societăţii asigurând pregatirea, profesională şi personală a elevilor pentru viaţa, la standarde europene.

Misiunea Liceului Tehnologic,,Nicolae Bălcescu” Flămînzi ,este de a oferi comunităţilor din oraşul Flămînzi şi din localităţile învecinate (comunele Frumuşica, Copălău şi Prăjeni), conform cerinţelor acestora, oportunităţi de educaţie accesibile şi de calitate care să asigure egalitatea şanselor pentru toţi absolvenţii, formând în personalitatea acestora spiritul de echipă şi toleranţa, responsabilitatea şi dialogul ca o cheie pentru reuşita în carieră. Pe aceste premize se înlătură defavorizarea oricărei persoane, se inspiră capacitatea de a realiza învăţarea pe tot parcursul vieţii şi performanţa pentru a atinge excelenţa conform dimensiunii europene spre care accedem noi şi comunitatea din care facem parte